Het 'model Crone' vernoemd naar Fred Crone, de burgemeester van Leeuwarden gaat uit van de verantwoordelijkheid van de verkooppunten. Zij reguleren de processen:
,,Het huidige gedoogbeleid van de voordeur wordt dan uitgebreid naar de achterdeur’’, zegt Crone.
De coffeeshop wordt als het ware omgevormd tot een specifieke boerderijwinkel. 'De appels die in de tuin groeien, moeten in de winkel verkocht worden', maar in geval van coffeeshops gaat het dan om hasj, wiet en cannabis gerelateerde producten.
Kwekers zouden bij dit model bijvoorbeeld op de pay-roll van de coffeeshop kunnen komen, zodat de kwaliteit van de cannabis ook op die manier kan worden bewaakt. Het ‘model Crone’ zet in namelijk op een betere handhaving van het gedoogbeleid: een coffeeshop die aan de achterdeur niet deugt, zal snel gesloten kunnen worden. Dat is dan makkelijk te controleren.
,,Het vrijgeven van de handel kan niet, maar verbieden heeft ook geen zin. Vandaar dat we de gedoogconstructie willen doortrekken naar de achterdeur. Dan kunnen we het ook monitoren’’, zegt Crone.
Hoe deze monitoring eruit zou komen te zien in de praktijk is niet helemaal duidelijk bij dit model. Voorheen stelde Crone zich altijd op het standpunt dat een experiment met een boerderijwinkel niet mogelijk was, omdat er hiervoor geen politiek draagvlak was in Den Haag, maar daar brengt mogelijk een krappe kamermeerderheid in synergie met de aanstaande kamerverkiezingen binnenkort verandering in. Het in praktijk brengen van model Crone zou in ieder geval een mooie opsteker zijn voor Leeuwarden als culturele hoofdstad in 2018.