Over deze site

Deze site is een initiatief van verschillende burgers die een uitweg zoeken uit de impasse rondom het gedoogbeleid.

Dit beleid heeft voor consumenten een positieve uitwerking gehad die jarenlang uniek was in de wereld. Door gebruikers niet langer te criminaliseren en te vervolgen had Nederland lange tijd een voorbeeldfunctie.

Maar door de zogeheten 'achterdeur' ongecontroleerd te laten, heeft dit beleid uiteindelijk geleid tot een vermenging van onderwereld en bovenwereld, grote stromen geld waar geen belasting over wordt betaald, een miljarden kostende strafrechtelijke molen, duizenden huisuitzettingen, en een jammerlijke erosie van het vertrouwen in de overheid. 

Waarom een enquete?

Het maatschappelijk debat over dit beleid is jarenlang gedomineerd door een 'welles-nietes'-discussie die zelden gestoeld was op feiten. Wij vinden dat de vraag niet zou moeten zijn óf er regels moeten komen voor softdrugs, maar wélke. Andere landen in de wereld discussiëren daar nu volop over, waarom Nederland dan niet?

Wij willen de burgers van Nederland laten meedenken over de verschillende filosofieën die er in de wereld bestaan om de cannabismarkt aan banden te leggen, in plaats van deze verantwoordelijkheid te leggen bij kwekers in kelders en op zolderkamers. Deze enquete laat mensen op speelse wijze meedenken over de verschillende ideeën die er in de wereld bestaan over het controleren van cannabis.

Moet het streng of liberaal? Mag commercie of moet het non-profit? Wij nemen geen standpunt in in deze discussie, behalve dan dat we vinden dat deze punten onderdeel moeten worden van het publieke debat.

Hoe werkt deze site?

Meer informatie over onze methode staat bij de verdieping. 

Geven jullie ook stemadvies?

Voor stemadvies kun je terecht op de KiesWijzer Cannabis.

Deze site is een initiatief van

Thijs Roes - De Correspondent / Yeah Science!

Hester Kooistra - Humanisticus 

Cor><Hasnelissen - Legalize! (no hard feelings we hope)

Erik Esmeijer - Data-analyst

Deze site is tot stand gekomen door de samenwerking van De Correspondent, Stichting Legalize, en het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) die in 2011 al het THC reguleermodel lanceerden. 

Technische realisatie

Dirk Zaal - programmeur

Nico Vlaming - programmeur

Jona Kuijs - Ontwerper

 


* required field